×

Hővisszanyerős szellőztetőrendszerek (HRV)

 

 

 

Új otthonunk tervezésekor körültekintően választjuk ki a legideálisabb környezetet, a megfelelő építőanyagokat, és nem utolsó sorban azokat az épületgépészeti berendezéseket is, melyek hosszútávon szolgálják majd kényelmünket és egészségünket. Az intelligens hővisszanyerős szellőztetőrendszer (Heat Recovery Ventilation, vagyis HRV) egyike azon lehetőségeknek, melynek segítségével mindezt megvalósíthatjuk.

 

 

Mint ismeretes, megfelelő szellőztetés hiányában a beltéri levegő minősége érezhetően romlik, és a legkülönfélébb mérgező anyagokkal telítődik. Lévén, hogy az új és korszerű építési technológiával készült ingatlanok jelentős hányada már vastagon hőszigetelt, illetve egyre többen döntenek a passzívházak mellett, kiváló választásnak bizonyul egy olyan rendszer, mely a mindennapi tevékenységek során keletkező párát és a levegőben felgyülemlett toxikus anyagokat összegyűjti.  A HRV nem engedi, hogy mindez káros hatást gyakorolhasson a benne élők egészségére, valamint az épület egyes részeire (hiszen a párásodás előbb-utóbb penészesedést okozhat).

 

 

 

 

Kompakt méretű és kis súlyú. Alacsony áramfogyasztású ventilátoraival a beépített kereszt-ellenáramú, poliészter hőcserélő akár 92%-os hatásfokra is képes. Az összes típus el van látva Nyári Bypass-, illetve szabadalmaztatott SUMMERboost®-funkcióval, mely kellemesebbé varázsolja a meleg, nyári hónapokat. Emellett az automata fagyásvédelem és az elektromos előfűtő-vezérlő gondoskodik a zavartalan működésről a téli időszakban. A beépített páratartalom-érzékelő fokozata (vagyis érzékenységi szintje) egyedileg szabályozható; ebben az auramode segít nekünk, és teszi szellőztetőrendszerünket még értékesebbé, életünket pedig komfortosabbá.


Működése


A hővisszanyerős szellőztető (HRV) elszívja a párásabb helyiségekből – mint a WC, a fürdőszoba vagy a konyha - az elhasznált, szobahőmérsékletű levegőt. Eközben a szabadból beszívott és szennyeződésektől megtisztított, friss levegőt a rendszer hőcserélője felmelegíti, majd így továbbítja a lakótér egyéb helyiségeibe (nappali, hálószoba, gyerekszoba).
Napjainkban már az is fontos szempont otthonunk megtervezésénél, hogy ne pazaroljuk az energiát, hanem óvjuk környezetünket - ezzel is csökkentve ökológiai lábnyomunkat. Ehhez a szemléletmódhoz tökéletesen illik az intelligens hővisszanyerős szellőztetőrendszer, melynek köszönhetően az ingatlanok hővesztesége minimalizálható.

 

 

 

 

Az egyedi elvárásoknak megfelelően a szellőztetőrendszer rendelhető jobbos vagy balos kültéri be- és kivezetéssel is. Két szűrő található benne: az egyik a beszívócsonk után, hogy megszűrje a környezetből beáramló levegőt, a másik pedig az elszívócsonk után, a készülék hosszabb élettartama érdekében. Ezen szűrők mindegyike más-más kategóriát képvisel (G3, G4, F7).

A G3 egy szintetikus anyag, mely elsősorban előszűrőként alkalmazható finomabb filterek előtt. A G4 a következő szint: polipropilén anyag, mindennapos használatra javasolt. Az F7-fokozat finomszűrő, és közel pollenminőséget szűr. A filtereket felhasználástól függően 3-4 havonta javasolt tisztítani vagy cserélni. Lehetőség van egy készüléken belül két különféle szűrőt alkalmazni, ami nem csak költséghatékony, de nagyon praktikus megoldás is. Így például könnyedén behelyezhető az egyik oldalra egy G4-es, a másik oldalra pedig egy F7-es filter.   

 

 

 

Szellőztetőrendszereink tesztelve, valamennyi EU-előírásnak és szabványnak megfelelően (EN 13141-7) kerülnek forgalomba.

 

Főbb termékjellemzők:

 

  • hatásfok akár 92%
  • A vagy A+ energiaosztály
  • automata fagyásvédelem
  • Nyári Bypass-funkció
  • SUMMERBoost®
  • intelligens központi vezérlőegység (PCB)
  • beépített relatív pártartalom-érzékelő
  • elektromos előmelegítő-vezérlés
  • auramode-szabályzó

 

A HRV Q Plus hővisszanyerős szellőztető-termékcsaládból bizonyára megtalálja az igényeinek megfelelőt, mely évtizedeken át gondoskodik majd az Ön és családja tiszta és pollenmentes frisslevegő-ellátásáról.