×

Fixscreen

 

 

 

Követve a jelen és megelőzve a jövő építészeti elvárásait, a Fixscreen textilárnyékoló mind funkcionálisan, mind megjelenésében élen jár az árnyékolástechnikában. Akár vidéken vagyunk, akár a fővárosban, minden bizonnyal találkoztunk már vele. Ami biztos, hogy egy igazán különleges típusról van szó, mondhatni exkluzívról. Amennyiben minimál stílusú házban vagy lakásban lakunk, vagy hasonló stílusú nyaralónk van, biztosak lehetünk benne, hogy megtaláltuk azt a kiegészítőt, mely hosszú évekre megoldja az árnyékolással kapcsolatos aggodalmainkat. Ugyanakkor ez az árnyékoló tökéletes kiegészítője lehet irodaépületeknek, bevásárló- és sportközpontoknak, vagy bármely vendéglátóegységnek.

 

A textilárnyékolókat tekintve három rendszert különböztetünk meg: Fixscreen, Winscreen és Winscreen Mini. Mindenki kedvére választhat a lehetőségek közül, azonban fontos tudnunk, melyiknek milyen tulajdonságai vannak. Első körben a Fixscreent mutatjuk be.

 

Ami közös benne és fent említett társaiban, az az, hogy fa-, műanyag és alumínium nyílászáróra is alkalmazható, illetve a Fixscreen és a Winscreen Mini szúnyoghálóként is funkcionál (teljesen lehúzott állapotban). A Fixscreen zipzáras elven működik; ezt a típust a belga Renson cég fejlesztette ki. Számos előnnyel jár, ha a magunkénak tudhatunk egy Fixscreent, kezdve azzal, hogy az igen nagy szelet is tökéletesen bírja. Ez alatt azt kell érteni, hogy nyílászáró elé felszerelve 130 km/h-t visel el, szabadon álló szerkezet esetén pedig 80 km/h-t. Könnyedén alkalmazható akár 22 m2 leárnyékolására, és egyben a szúnyogháló funkcióját is betölti; szélesség és magasság szempontjából 6 méterig lehet megosztás nélkül kivitelezni (vagy-vagy alapon, egyszerre a két méret nem megoldható). Alkalmazásakor sem vész el a szabad kilátás, és otthonunk komfortosabbá válik általa. A textil nem szakad, megtartja az alakját, helytakarékos, és hosszú élettartamú.

Külső tokos és vakolható tokos kivitelben is elérhető, melyekhez motoros irányítás javasolt.

 

A külső tokos beépítési módról ejtsünk néhány szót. Esztétikus kialakításának köszönhetően kiválóan illik majd otthonunkhoz, a záróléc pedig elég nehéz ahhoz, hogy magát a textilt kellőképpen kifeszítse. A legmegfelelőbb helykihasználást tekintve három tokméret is rendelhető a szerkezet méreteihez igazodva. A tok formája lehet szögletes vagy íves. A Fixscreen külső tokos verziója önállóan is alkalmazható szaletlik és teraszok árnyékolására.

 

A vakolható tokos beépítési mód az alábbiakban különbözik a külső tokos típustól: új építésű ingatlanoknál vagy felújításoknál jellemző, hiszen egyedi kialakításának köszönhetően a vezetősínek is elvakolhatóak, így a lehető legesztétikusabb látványt érhetjük el. Azonban az elvakolhatóság nem akadályoz minket abban, hogy ha javítani kell a szerkezetet, vagy utólagosan szeretnénk motorizálni, akkor ezt megtegyük, ugyanis a szerelőfedele alulról nyitható, és így könnyedén hozzá lehet férni a beépítés után is.

 

Lévén, hogy alumínium szerkezetről van szó, szinterezhető. Ez a valóságban azt jelenti, hogy a RAL-színek, a RENOLIT-fóliás (fautánzatú) és a strukturált színezési módszerek közül bármelyikkel egyedivé varázsolhatjuk Fixscreenünket.

 

Ejtsünk néhány szót a textilekről, melyek a leglátványosabbak ezt az árnyékolótípust tekintve. Három textilcsaládot különböztetünk meg: Soltis és Sergé szövetek, illetve a Black Out. A Soltis textil a következő típusokban igényelhető: Soltis 86 és Soltis 92 (a számok nagyságával arányosan növekszik a háló sűrűsége). Kivételesen strapabíróak, és amennyiben perforálatlan felületű textilt választunk, teljes fényzárásra is lehetőség nyílik általa (Black Out). A textil felülete rugalmas és mérsékelten tűzálló, emellett véd a káros UV-sugaraktól is. Mindhárom textilcsalád szúnyoghálós funkciót is betölt.

 

A Sergé szövetek szintén üvegszálas alapanyagúak, PVC-bevonatos textilek, óvnak az UV-sugaraktól, és kimondottan időjárásállók. Amiben jelentősen eltér a Soltis-tól, hogy nem lyukasztva vannak, hanem szőve, vastagabb anyagúak, és nagyrészt két színből állnak. A Black Out egy különleges termék, ugyanis tökéletes sötétítést biztosít mindkét irányba: se ki, se be nem lehet látni; olyan, mintha a fotósok által használt sötétszobában lennénk.